Andreea Bibiri – Cea mai bună actriță la FITO 2019, pentru rolul din spectacolul O relație deschisă

Duminică, 9 iunie 2019, la ceremonia de decernare a premiilor Festivalului de Teatru Scurt din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea, Andreea Bibiri a primit Premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul Femeia, din spectacolul O RELAȚIE DESCHISĂ de Dario Fo și Franca Rame, producție a Teatrului de Artă București.

Este al doilea Premiu pentru cea mai bună actriță pe care Andreea Bibiri îl câștigăpentru un rol dintr-o piesă a cuplului de dramaturgi Dario Fo și Franca Rame, într-o punere în scenă a Teatrului de Artă București. Primul premiu i-a fost acordat în 2017, la Festivalul Național de Comedie de la Galați, pentru performanța din one woman show-ul O FEMEIE SINGURĂ, în regia lui Daniel Grigore Simion, spectacol selectat și în Festivalul Național de Teatru.

Este, de asemenea, al doilea festival internațional de teatru la care spectacolul O RELAȚIE DESCHISĂ este invitat, primul fiind Comic 7B – Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie, ediția din 2018.

Spectacolul O RELAȚIE DESCHISĂ a avut premiera în septembrie 2018 și îi are în distribuție pe Andreea Bibiri și Lucian Pavel, iar regia este semnată de Ana Ioana Macaria. Textul (ales de Andreea Bibiri și Lucian Pavel) a fost scris în 1983 de Dario Fo și Franca Rame, și este o farsă despre abordările sexuale în cadrul mariajului, într-o epocă în care atât sistemul social cât și ideologia dominantă sunt trasate de bărbați: o femeie povestește criza de cuplu prin care trece, aducându-și (la propriu) în scenă soțul. Cu mare greutate, își găsește forța interioară de a se elibera emoțional din căsnicie și a accepta propunerea bărbatului de a avea o relație deschisă– adică o viață exclusiv sexuală, în afara căsniciei, încercând să rămână cei mai bun prieteni, căsătoriți fiind. Însă noua situație o face să întâlnească bărbatul perfect și să se îndrăgostească de el. Iar rolurile se inversează.

Festivalul de Teatru Scurt din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea s-a aflat anul acesta la a XXV-a ediție, iar echipa de jurizare a fost formată din trei mari personalități din lumea teatrului, Ion Parhon, Elisabeta Pop și Ion Sapdaru.

Spectacolul O RELAȚIE DESCHISĂ poate fi revăzut la Teatrul de Artă București începând cu septembrie 2019, în noua stagiune.

 

Contact:

Costinela Caraene

Coordonator Comunicare – Teatrul de Artă București

Tel: 0745.25.95.85

E-mail: comunicare@teatruldearta.ro