„Scopul teatrului dintru-nceputuri şi până acum a fost şi este să-i ţină lumii oglinda-n faţă.” (Hamlet)

Teatrul de Artă București este o instituție culturală independentă, ce respectă tradițiile sănătoase ale artei teatrale, cultivă frumosul sub toate formele sale, adevărul, simplitatea și sinceritatea, este deschisă la nou și se păstrează ermetică la nonvaloare. Ne-am înființat în aprilie 2010 și ne-am dedicat în întregime artei actorului, oferind emoția reală în locul efectelor. Pe 8 decembrie 2012, am deschis porțile propriei săli de spectacole, iar în scurt timp am ajuns în prima linie a ofensivei teatrelor independente. Proiectul “Teatrul de Artă Bucureşti” a fost, încă de la început, susţinut integral din resurse proprii și și-a propus ca, prin spectacolele sale, să fie o oglindă a societăţii contemporane. Producțiile noastre sunt, în primul rând, o radiografie a vieţii pe care o trăim, a sentimentelor pe care le încercăm zi de zi şi care au puterea să ne facă fericiţi sau nefericiţi, şi abia apoi spectacole de teatru.

Aflată pe strada Sfântul Ştefan la numărul 21 (în apropierea rondului Izvorul Rece), sala Teatrului de Artă Bucureşti îşi primește spectatorii într-o atmosferă caldă și intimă, iar cele 75 de fotolii vişinii, autentice de teatru, îi dau un aer elegant şi încărcat de emoţie.
Un atu al sălii este utilitatea sa din punct de vedere artistic, amplasamentul fotoliilor putând fi schimbat în funcţie de necesităţile spectacolelor, realizându-se în felul acesta atât spaţii de joc clasice cât şi neconvenţionale.


La început a fost…Visul. Acela de a pune în scenă piese de calitate şi de a crea o trupă de teatru independent, care să arate publicului diferenţa dintre teatrul adevărat – încărcat de emoţie, stare, mesaj – şi teatrul comercial – facil şi abordabil – care predomină în peisajul iniţiativelor artistice independente. Apoi s-a născut Curajul. Acelea de a promova arta şi cultura într-o societate tot mai comercială şi preocupată de nevoile imediate. A apărut Indignarea la dezinteresul autorităţilor pentru susţinerea valorilor culturale, dar şi Îndârjirea de a nu renunţa la readucerea artei actorului pe locul bine-meritat în peisajul artistic românesc, dar mai ales de a recrea, la nivel social, nevoia de a „consuma” cultura.

La toate acestea s-au alăturat Munca şi Perseverenţa de a fi prezenţi peste tot în ţară şi de a participa la cât mai multe evenimente de calitate artistică. Pe scena noastră a mai urcat Ideea de a implica Teatrul de Artă Bucureşti în cât mai multe proiecte cu impact social şi cultural benefic şi de a facilita accesul publicului la cât mai multe evenimente artistice. De aici, a fost doar un pas până la apariţia Nevoii, aceea de a avea propriul sediu, dar şi a Încăpăţânării de a satisface Nevoia. Tocmai de aceea, activitatea TAB poate fi împărţită în două etape distinte, delimitate de însăşi deschiderea ușilor Teatrului de Artă Bucureşti.

 

ÎNAINTE DE SEDIU

Teatrul de Artă Bucureşti s-a născut din iniţiativa şi determinarea creatoare a unui tânăr actor, George Constantinescu, alături de o echipă formată din actori talentaţi şi susţinută de alţi artişti şi personalităţi cu renume, toţi însufleţiţi de pasiunea pentru artă, oameni şi comunitate. Denumirea actuală a fost adoptată în anul 2010, însă experienţa artistică a Teatrului de Artă Bucureşti a început cu alţi patru ani în urmă.
Dedicat în întregime artei actorului – de unde şi titulatura – Teatrul de Artă Bucureşti a demarat producţia de spectacole, ca organism independent, pentru piese precum Insomniacii, Un bărbat şi mai multe femei, No Uaman, no crai (pentru începători), No Uaman, no crai (pentru avansaţi), Pam-Pam, Emigreișan Drim,

Storyteller, care s-au jucat cu succes în Bucureşti şi în ţară (Braşov, Constanţa, Sibiu, Iaşi etc), atât în spaţii neconvenţionale (pub-uri, parcuri, grădini de vară, spaţii în aer liber), cât şi în săli de teatru (case de cultură, teatre de stat).
Spectacolele s-au bucurat progresiv de succes, fiind nu doar comedii autentice, ci şi analize subtile ale societăţii actuale, puse în scenă cu mult talent şi inteligenţă. Tocmai de aceea, încă de la început, Teatrul de Artă Bucureşti a fost invitat să participe cu producţiile sale la diverse festivaluri de teatru.

8 Decembrie 2012

Deschiderea Teatrului de Artă Bucureşti

După 2 ani de peregrinări, în august 2012, visul a devenit realitate şi TAB a reuşit să preia un spaţiu care a devenit, după 2 luni de amenajare, Sala de spectacole a Teatrului de Artă.
Până în anul 1950, pe strada Sfântul Ştefan 21 din Bucureşti, actualul sediu al TAB a fost un ….grajd. Timpul şi-a pus amprenta pe zidurile clădirii, devenită peste ani fabrică şi apoi spaţiu de depozitare, până când locaţia a fost preluată de George Constantinescu şi transformată, de chiar echipa Teatrului de Artă, în actualul sediu, cochet şi primitor.

Din 8 decembrie 2012, TAB a deschis porţile propriei săli de spectacole – micuţă, dar primitoare, intimă şi caldă – cu 75 de fotolii vişinii şi autentice, de teatru, aşezate în rampă, care dau spaţiului un aer elegant şi încărcat de emoţie. Un atu al sălii este utilitatea sa din punct de vedere artistic, amplasamentul fotoliilor în sală putând fi schimbat în funcţie de necesităţile spectacolelor, realizându-se astfel atât spaţii de joc clasice, cât şi neconvenţionale.