George Constantinescu – Cel mai bun actor, la FITIC, pentru rolul Gleb din Dureri fantomă

Dureri-fantoma_Geo_articol-site

 

Sâmbătă, 9 septembrie, Premiul pentru Cel mai bun actor, la FITIC – Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța, i-a fost acordat lui George Constantinescu, pentru rolul Gleb din spectacolul Dureri fantomă de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeș, producție a Teatrului de Artă București. Festivalul s-a desfășurat în perioada 2 – 9 septembrie și s-a aflat, anul acesta, la a doua ediție.

Este al doilea premiu obținut de George Constantinescu, pentru rolul din acest spectacol, și al treilea premiu pe care îl obține spectacolul Dureri fantomă, după Cel mai bun actor la Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe (2015) și Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada-Plays, Ekaterinburg, Rusia (iunie 2017).

“George Constantinescu (Gleb) reuşeşte să pună multe straturi pe acest vagabond bonom şi golit de afecte pe care le-a înlocuit cu alcool şi instincte. Simpatic ca orice tovarăş de pahar versat, cu o savoare a poveştilor, cu haz, cu tâlc şi cu o sclipire deloc inocentă în ochi, reuşeşte să creeze din vorbe un întreg tablou în mişcare. Vezi cu ochii minţii tot ce îţi povesteşte. Cuvintele sale aproape că te fac să simţi mirosul fumului lăsat de frânele tramvaiului şi gustul sângelui cald care se scurge pe zăpadă. Să joci beţia cu atâta lejeritate şi fără nicio ostentaţie, să realizezi tehnic acea euforie deloc stridentă pe care să o înglobezi organic într-un parcurs bine controlat, condus de un gând lucid e performanţa pe care o reuşeşte George Constantiescu.” (Alina Epîngeac, “Yorick”, aprilie 2017)

“Ceea ce impresionează la interpretarea acestui subtil actor este respectarea limitei, refuzul ispitei de a îngroșa caricatura de dragul succesului facil. Pentru virtuozitatea cu care își dezvoltă personajul, îi ofer lui George Constantinescu un loc privilegiat în galeria celor mai reușiți alcoolici, unde strălucește alături de Cetățeanul Turmentat al Dorinei Chiriac (…)” (Gabriela Hurezean, “Muze și arme”, martie 2015)

Pe lângă cele două premii obținute pentru rolul Gleb, George Constantinescu a mai obținut, în vara anului 2016, Premiul pentru Cel mai bun actor pentru rolul Ivan Vasilievici din spectacolul Cerere în căsătorie de A.P. Cehov, al Teatrului de Artă București, la Festivalul Comic 7 B de la Buzău.

Actor de teatru și film, George Constantinescu este, de asemenea, fondatorul Teatrului de Artă București. Are la activ peste 25 de roluri în teatru, la București și la Târgu-Mureș, și 6 roluri în filme.

La Teatrul de Artă București poate fi văzut, în stagiunea 2016-2017, în spectacolele Dureri fantomă de Vasili Sivarev, O noapte pe dos de Xavier Durringer, Insomniacii de Mimi Brănescu, Să-i îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello (coproducție cu Teatrul Nottara), Dicționar Explicativ al Iubirii Române / No Uaman, No Crai. An de an, George Constantinescu este invitat în Festivalul 25 de ore de teatru non stop – Sibiu, cu one man show-ul Pam Pam, realizat după pamfletele lui Constantin Tănase.

Spectacolul Dureri fantomă de Vasili Sigarev a avut premiera la Teatrul de Artă București în luna martie 2015, iar până în prezent a participat la numeroase festivaluri de teatru din țară si din străinătate: Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada-Plays, Ekaterinburg, Rusia, Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța, Fest(in) pe Bulevard, UNDERCLOUD – Festival de teatru independent de orice, Festivalul 25 de ore de teatru nonstop, Sibiu, Festivalul de teatru BABEL FAST, Târgoviște, Festivalul de teatru Antagon, Timișoara, Maratonul Teatrului Independent, Bucharest Fringe, Festivalul Național de Teatru Independent.

În luna septembrie, spectacolul Dureri fantomă poate fi văzut la Teatrul de Artă București în data de 30, de la ora 19.15, iar biletele sunt disponibile pe MyStage.ro și Eventim.ro.

 

Costinela Caraene

Coordonator Comunicare – Teatrul de Artă București

Tel: 0745.25.95.85, e-mail: comunicare@teatruldearta.ro