Fata din casa vagon
FATA DIN CASA VAGON, adaptare după un roman de Ana Maria Sandu
Cu: Lorena Zăbrăuțanu, Eliza Păuna
Scenografia: Maria Nicola
Grafica: Romulus Boicu
O creație semnată de Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna
O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă. Speră că împreună vor reuși să evadeze din universul dur și constrângător al casei vagon în care neîmplinirile și regretele, transmise ca o boală ereditară, fac ca trecutul să fie parte din prezent. Legăturile dintre fiică, mamă și bunică devin un coridor strâmt, lung și care pare a fi fără ieșire.
Basme, jocuri, vise, speranțe, coșmaruri, zâmbete, suferințe, iubiri, iertări, dureri se amestecă și se întrepătrund într-o țesătură deasă de vieți care nu se pot rupe unele de altele.
Construit într-un ton dulce amar, spectacolul este o întoarcere în timp în România anilor 70 – 80 și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor.
Romanul Anei-Maria Sandu, la baza căruia stă textul spectacolului, este o hartă interioară a sentimentelor celor născuți cu vina de a fi venit pe lume nedoriți și vorbește cu vocea celor născuți forțat, în urma decretului antiavort.
“Ne-am dorit și am creat acest spectacol pentru că perspectiva pierderii unor drepturi esențiale ale femeilor nu mai pare deloc imposibilă, pe fondul amplorii cu care politicile de tip conservator-retrograd se propagă în lume. Dreptul la educație sexuală, dreptul la avort în condiții legale și sigure, dreptul la căsătorie liber consimțită, dreptul la independență financiară – tot ce părea definitiv câștigat este în pericol. Ororile ce păreau a nu se mai repeta vreodată apar din nou la orizont.” Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna
Provocarea abordării scenice a acestei teme deloc comode a fost însă crearea unui spectacol ludic, plin de candoare și veselie.
*****
IMPORTANT
❗ Începând cu data de 9 martie 2022, autoritățile au ridicat starea de alertă și restricțiile cu privire la organizare și participarea la spectacolele de teatru.
Accesul nu mai este condiționat de prezentarea Certificatului verde.
Așezarea în sală se face fără păstrarea de locuri libere.
❗Pentru siguranța tuturor, echipa Teatrului de Artă București va continua să igienizeze și să dezinfecteze cu strictețe spațiul și vă recomandă ca, la rândul dumneavoastră, să vă protejați.
Dacă aveți simptome de viroză, chiar și minore, vă mulțumim că alegeți să rămâneți acasă și să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.
– Vă rugăm să respectați ora de începere a spectacolului, scrisă pe bilet. Spectacolul începe în cel mai scurt timp, odată cu încheierea tuturor pregătirilor tehnice necesare.
– După începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis, iar biletele își pierd valabilitatea.
– Ratarea vizionării unui spectacol din cauza neprezentării la ora anunțată nu dă dreptul la returnarea costului biletului sau la utilizarea lui la o reprezentaţie ulterioară.
– Biletele pot fi schimbate sau contravaloarea lor poate fi returnată doar în cazul anulării/reprogramării spectacolului.
– Pe durata desfășurării spectacolului, nu este permisă folosirea aparaturii foto-video sau a camerei de luat vederi a telefonului mobil.
– Din respect pentru actori și spectatori, vă rugăm ca, în timpul spectacolului, să țineți telefoanele închise, pe modul Avion sau Silențios și să păstrați liniștea.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag.
- oct. 20 2022
- Expired!
- 7:00 pm