de Gardner McKay

Cu: Alexandra Ioniță, Tudor Aaron Istodor

Regia: Claudiu Istodor

Scenografia: Iulian Bălțătescu


Premiul pentru interpretare masculină
 (Tudor Istodor) la UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, 2014


VOYEUR este un thriller psihologic de o extraordinară încărcătură emoţională. Protagoniştii – interpretați de Tudor Aaron Istodor şi Alexandra Ioniţă – spun povestea unui psihopat care hărţuieşte femei şi care, departe de a le agresa fizic, reuşeşte să le ţină sub o continuă teroare, într-un joc al minţii care forţează graniţele moralităţii.

Maude este psihiatru şi locuieste singură, într-o casă izolată. Când îi dă voie lui Peter, baiatul gay şi timid, care i-a reparat maşina puțin mai devreme, să intre ca să dea un telefon, nu îşi închipuie că el ar fi voyeurul care o urmăreşte de câtva timp. Sau că ar fi criminalul în serie, numit de presă Păpuşarul. Sau că ar fi, de fapt, doar un actor care locuieşte la câțiva kilometri de ea şi care şi-a inventat o identitate pentru un proiect teatral la care lucrează. Cei doi ajung să petreacă noaptea împreună. Dimineața, când toate par să se fi clarificat, se dovedeşte că el este, într-adevăr, Păpuşarul. Victima, însă, se transformă în criminal.

VOYEUR este un spectacol despre putere şi despre capacitatea noastră de a crede în ceea ce ne dorim să vedem. Thriller psihologic dinamic, spectacolul nu lasă spectatorul să se aşeze confortabil într-o situație prea mult timp şi, dimpotrivă, schimbă permanent datele jocului. Premisele piesei sunt răsturnate complet până la final, iar valorile absolute devin discutabile şi relative.

“Dacă piesa aceasta este despre ceva, atunci ea este despre abilitatea noastră vastă de a ne manipula unii pe ceilalţi. Despre darul nostru minunat de a minţi. Este despre puterea oribilă a carismei noastre. Este despre capacitatea noastră de a crede în orice adevăr, în forma în care ni se potriveşte. Este despre puterea noastră imediată de a ierta; nevoia noastră de a merge mai departe. Este despre compromis, despre dorinţa noastră de a ajunge în pat cu călăul. Este despre nelegiuirea noastră morală; pierderea instinctelor şi credinţelor noastre. Este despre capacitatea noastră de a asimila oroarea, faptul că o crimă este o crima doar dacă ni se întâmplă nouă; nimic altceva nu ne mânie. Este despre crimele noastre oribile; nu despre faptul că se întâmplă sau că ştim de ele şi întoarcem pagina.” Gardner McKey

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

PREMII:

Premiul pentru cel mai bun actor, Tudor Istodor, la COMIC 7B Festival de teatru Buzău International Arts Festival, 2021
Premiul Ion Băieșu pentru cel mai bun spectacol, la COMIC 7B Festival de teatru Buzău International Arts Festival, 2021

CINE NE RECOMANDĂ

Sunt momente în care tensiunea creşte paroxistic, pentru ca ulterior să se spargă într-o criză de râs, la o nouă întorsătură de situaţie. Acum, atât publicul, cât şi eroina ar putea respira uşuraţi – şi o fac, pentru că se bucură de încetarea agresiunii (mai mult psihologice) -, însă aluziile destul de transparente strecurate în textul piesei reduc din suspans: publicul ştie, se aşteaptă, nu se lasă înşelat. (Sursa: LiterNet)

Maude, interpretată de Alexandra Ioniță, este exemplul clar că cel mai adesea ne lăsăm influențați de roluri sociale, iar Peter (Tudor Aaron Istodor), se pricepe cu desăvârșire să mimeze sentimente autentice, să pozeze pe rând: voyeur, actor, victimă, amorez ș.a.m.d., jucându-se cu mintea medicului, ținând discursuri carsimatice, făcând-o în repetate rânduri să nege realitatea. (Sursa: Semne Bune)