American Buffalo I de David Mamet

Cu: Angel Popescu, George Constantinescu, Ștefan Iancu
Scenografia: Tudor Albu
Costumele: Monica Florescu
Traducerea și regia: Bogdan Budeș

Recomandare vârstă: 16+
⚠️ Limbaj explicit

Spectacolul este realizat cu sprijinul Asociației Împreună pentru o Viață mai Bună

Don Dubrow, proprietarul unui magazin de vechituri, vrea să fure colecția de monede a unui client care, crede Don, l-a înșelat la cumpărarea unei monede cu cap de bizon. Complicele său e Bobby, băiatul de prăvălie bun la toate, dar la care renunță cînd Teach, un prieten manipulator, îl convinge că Bobby este incompetent. Neîncrezător totuși, Don îl invită să ia parte la lovitură și pe Fletcher, un personaj pe care atît el cît și Teach îl respectă ca pe o autoritate incontestabilă. Bobby devine țapul ispășitor într-o poveste construită pe suspiciune, furie, necinste, violență și, mai ales, trădare.

Într-o cronică pentru The New York Times a punerii în scenă din 1983, de pe Broadway, criticul Frank Rich, a numit-o „una dintre cele mai bune piese americane din ultimul deceniu.” Tot el scrisese și despre producția din 1981, numind piesa „genială” și notând: „Textul, totuși, este elementul central. Lucrând cu cel mai mic vocabular imaginabil – cuvinte precum nimic, grozav și nu, precum și cele “din patru litere” – domnul Mamet creează o lume subterană cu propriile ei benzi desenate nealfabetizate: lupte pe viață și pe moarte, patos și chiar afecțiune. În American Buffalo, el a creat o înșelătoare tragedie la scară mică, care are puterea de a face să explodeze cel mai mare dintre miturile americane.”

American Buffalo este o piesă scrisă în 1975 de dramaturgul, scenaristul, scriitorul și regizorul american David Mamet, câștigător al Premiului Pulitzer și nominalizat la Premiile Tony pentru piesele Glengarry Glen Ross (1984) și Speed-the-Plough (1988).
După trei producții de prezentare la Goodman Theatre, Chicago, montarea textului American Buffalo a avut premiera pe Broadway, în februarie 1977, la Ethel Barrymore Theatre, iar până în iunie 1977 s-a jucat de 122 de ori.
Din 1977 până în 2022, piesa a cunoscut 7 montări diferite, dintre care una în Chicago (1975), două la Londra (Donmar Warehouse, 2000 și Wyndham’s Theatre, 2015) și patru pe Broadway (1977, 1983, 2008, 2022).
Distribuțiile celor 7 montări i-au inclus pe Bernard Erhard, J.J. Johnston, William H. Macy, Robert Duvall, Kenneth McMillan, John Savage, Al Pacino, James Hayden, Philip Baker Hall, Mark Webber, John Leguizamo, Cedric the Entertainer, Haley Joel Osment, Damian Lewis, John Goodman, Tom Sturridge, Sam Rockwell, Laurence Fishburne, Darren Criss.
În 1996, piesa a fost adaptată pentru un film ce îi are în distribuție pe Dennis Franz, Dustin Hoffman și Sean Nelson.

BILETE

🎟️ mySTAGE: https://www.mystage.ro/spectacole/american-buffalo-3990?af=41

 

*****
IMPORTANT

❗ Începând cu data de 9 martie 2022, autoritățile au ridicat starea de alertă și restricțiile cu privire la organizare și participarea la spectacolele de teatru.

Accesul nu mai este condiționat de prezentarea Certificatului verde.

Așezarea în sală se face fără păstrarea de locuri libere.

❗Pentru siguranța tuturor, echipa Teatrului de Artă București va continua să igienizeze și să dezinfecteze cu strictețe spațiul și vă recomandă ca, la rândul dumneavoastră, să vă protejați.
Dacă aveți simptome de viroză, chiar și minore, vă mulțumim că alegeți să rămâneți acasă și să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.

– Vă rugăm să respectați ora de începere a spectacolului, scrisă pe bilet. Spectacolul începe în cel mai scurt timp, odată cu încheierea tuturor pregătirilor tehnice necesare.

– După începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis, iar biletele își pierd valabilitatea.

– Ratarea vizionării unui spectacol din cauza neprezentării la ora anunțată nu dă dreptul la returnarea costului biletului sau la utilizarea lui la o reprezentaţie ulterioară.

– Biletele pot fi schimbate sau contravaloarea lor poate fi returnată doar în cazul anulării/reprogramării spectacolului.

– Pe durata desfășurării spectacolului, nu este permisă folosirea aparaturii foto-video sau a camerei de luat vederi a telefonului mobil.

– Din respect pentru actori și spectatori, vă rugăm ca, în timpul spectacolului, să țineți telefoanele închise, pe modul Avion sau Silențios și să păstrați liniștea.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag.

oct. 22 2023
Expired!
7:00 pm

Organizer

Teatrul De Artă București
Phone
0722.227.053
Email
rezervari@teatruldearta.ro

Location

Centrul Cultural Reduta Brașov
Strada Apollonia Hirscher 8 Brasov
Website
https://centrulculturalreduta.ro/evenimente/evenimentele-lunii/